1. Ταξινόμηση των αντικειμένων: Λειτουργία για τη διάκριση του τύπου του αντικειμένου που βρίσκεται στην καθορισμένη περιοχή ή του αντικειμένου που διέσχισε την εικονική γραμμή.
  2. Ευκρίνεια: Τα χρώματα των πλαισίων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του αντικειμένου.
  3. Ευαισθησία ανίχνευσης: Οποιαδήποτε καθορισμένη ελάχιστη απόσταση του αντικειμένου από τη σχεδιασμένη γραμμή ή ζώνη που θα ενεργοποιήσει μια ειδοποίηση.

Η αρχική λειτουργία των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, δηλαδή η παρατήρηση και καταγραφή εικόνων από κάμερες, αναβαθμίζεται συστηματικά με νεότερους, πιο προηγμένους αλγόριθμους για την ανάλυση περιεχομένου εικόνας. Ως αποτέλεσμα, οι κάμερες που είναι εγκατεστημένες σε οποιαδήποτε περιοχή μπορούν να διαδραματίσουν διπλό ρόλο, δηλαδή λειτουργίες επιτήρησης και ανάλυσης. Η καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης εικόνας INGENIUS PLUS που υπάρχει στις κάμερες Novus χρησιμοποιεί – μεταξύ άλλων, έναν αλγόριθμο που διακρίνει αντικείμενα στο οπτικό πεδίο της φωτογραφικής μηχανής, επιτρέποντας την αναγνώριση ενός ατόμου, ενός οχήματος, καθώς και ενός ποδηλάτου ή μοτοσικλέτας.

Έξι ανεξάρτητοι μετρητές δίνουν τον αριθμό των αντικειμένων που έχουν ταξινομηθεί, καταμετρηθεί και την κατεύθυνση που έχει καθοριστεί. Οι κατηγορίες που εμφανίζονται από τους μετρητές κάμερας μπορούν να ρυθμιστούν ανεξάρτητα. Οι μετρητές μπορούν να επαναφερθούν αυτόματα μετά από μια καθορισμένη ώρα – μία ώρα, μια ημέρα ή μια εβδομάδα ή χειροκίνητα μέσω της διεπαφής ιστού της φωτογραφικής μηχανής.

  • Μέτρηση αντικειμένων: Λειτουργία που επιτρέπει την καταμέτρηση αντικειμένων με αναγνωρισμένα σχήματα (π.χ. άνθρωπο, αυτοκίνητο, δίτροχο όχημα) που έχουν διασχίσει την εικονική γραμμή. Τα αποτελέσματα από μεμονωμένες κάμερες μπορούν να εμφανιστούν σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να συλλεχθούν και να απεικονιστούν στο κεντρικό λογισμικό.
  • Παρακολούθηση έως και 32 αντικειμένων: Η αποτελεσματικότητα των συσκευών και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται επιτρέπει την ταυτόχρονη παρακολούθηση έως και 32 αντικειμένων διαφόρων τύπων (εάν εμφανιστεί στην εικόνα μεγαλύτερος αριθμός αντικειμένων, οι ανθρώπινες σιλουέτες θα αναγνωριστούν πρώτα, στη συνέχεια τα αυτοκίνητα και, τέλος, τα οχήματα μονής τροχιάς).
  • Αντοχή στις ατμοσφαιρικές συνθήκες: Υψηλή απόδοση εργασίας σε δύσκολες ατμοσφαιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της βροχής και της χιονόπτωσης, καθώς και σε περίπτωση δυσμενούς φωτισμού κατά το σούρουπο ή την αυγή. Ο αλγόριθμος εξαλείφει τους ψευδείς συναγερμούς απορρίπτοντας όλες τις σκιές, τις φωτοβολίδες, την κίνηση των δέντρων κλπ.
  • Ενεργοποίηση αντίδρασης συναγερμού: Η δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων σεναρίων συναγερμού, δηλαδή: πεζός εισέρχεται/εξέρχεται μέσω εισόδου που προορίζεται μόνο για αυτοκίνητα, κυκλοφορία προς απαγορευμένη κατεύθυνση, άτομα στον χώρο εργασίας μηχανημάτων μεγάλου μεγέθους.

Άλλα παραδείγματα τοποθεσιών όπου η ανίχνευση ανθρώπινης σιλουέτας μπορεί να είναι χρήσιμη περιλαμβάνουν: σιδηροδρομικές διαβάσεις. εισόδους και εξόδους από υπόγειους χώρους στάθμευσης· μέρη όπου οι πεζοί δεν επιτρέπεται να διασχίσουν το δρόμο.